Tervetuloa Ähtäriin!

Olet sydämellisesti tervetullut Ähtäriin ja Ähtärin seurakunnan jäseneksi! Muutitpa paikkakunnalle yksin, kaksin tai isommalla perheellä, seurakunta haluaa olla jakamassa uutta elämänvaihetta kanssasi, yhdessä. Seurakunnan jäsenenä saat tukea työntekijöiltä, luottamushenkilöiltä ja toisilta seurakuntalaisilta elämän ja uskon kysymyksiin.

Seurakunnan perustehtävä on kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen, tuoda elämään kestävä perusta ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Seurakuntamme työtä ohjaa pyhä Jumalan sana, Raamattu. Se on uskon, elämän ja opin korkein ohje. Raamatun keskeisin sisältö on sanoissa: "Ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen ansion tähden."

Näillä nettisivuilla on paljon tietoa seurakuntaelämästä Ähtärissä. Sivujemme kautta pääset myös koko kirkon sivuille. Huomaa ja seuraa myös seurakuntamme facebook-sivuja. Kirkolliset ilmoitukset ovat joka viikko paikallislehdissä Uutisnuotassa ja Viiskunnassa. Jos et pääse sunnuntaina kirkkoon, niin voit kuunnella jumalanpalveluksen Nettikirkko Ähtäristä-linkin kautta. Toivottavasti myös näemme pian ja voimme tutustua!

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua,

Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen,

Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan,

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, aamen.

Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä

Mitä on luterilaisuus?

Luterilaisuus sai syntynsä pappi ja raamatuntutkijan ja -professorin Martti Lutherin alkuunpanemasta uskonpuhdistuksesta Roomalais-katolisessa kirkossa Saksassa 1520-luvulla. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut Raamatun ilmoitukseen kristillisestä uskosta, vanhan kirkon uskontunnustuksiin sekä Tunnustuskirjoihin. Luther ei halunnut itse perustaa uutta kirkkoa, vaan uudistaa ja palauttaa katolinen kirkko vanhan kirkon juurille Jumalan sanan perustalle. Tästä pääset lukemaan lisää luterilaisuudesta.

Reformaatiosta 500 vuotta

Vuosi 2017 on reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuosi. Martti Luther julkaisi 31.10.1517 teesinsä katolisen kirkon herättämiseksi. Näin myös tapahtui ja Wittenbergistä tuli uskonpuhdistuksen keskus vuosikymmeniksi. Nopeasti uskonpuhdistus ja esimerkiksi Raamatun kääntäminen eri maiden kansankielille, levisi koko Eurooppaan.

Erottaviksi merkeiksi reformatorisen ja vanhan katolisen kirkon välille tuli kaksi selvää eroa: reformaatio salli pappien mennä naimisiin, ja ehtoollisen viinin jakamisen myös maallikoille. Reformaatio riisui alttareilta "paavillisen koreuden". Siihen kuului pyhimysten kunnioittaminen ja turvautuminen heidän esirukouksiinsa. (Lähde:Suomen Kirkkohistoria, 5. painos, Helsinki 2005)

Armoa 2017!

Kirkossa merkkivuotta vietetään nimen Armoa 2017! alla. Nimi viittaa armoon käsitteenä, mutta myös pyyntönä ja kehotuksena. Armo on Jumalan ihmistä kohtaan osoittamaa pyyteetöntä rakkautta Pojassaan Jeesuksessa Kristuksessa. Jumalan armoa ei voi kukaan ansaita. Armo on lahjaa ja käsittämättömän suuri aarre! Kristuksen kuolema oli kertakaikkinen sovitus ja lunastus koko ihmiskunnan syntien edestä. Tätä sovintosaarnaa kuulutetaan kaikkialle Kristuksen pyhästä seurakunnasta, joka on Pyhän Hengen kokoama. Armoa on se, että syntiselle saarnataan synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Armoa on se, että kasteen armoliitossa elävä voi joka päivä ja joka hetki palata armolähteen luo evankeliumin uskomisessa. Armoa on se, että Jumala yhä kutsuu epäuskoista parannukseen ja evankeliumin ilosanoman henkilökohtaiseen uskomiseen. Usko tuo elämään vankan ja kestävän perustan.

Virressä 547 Herkko Kivekäs runoilee armosta näin:

"Joka aamu on armo uus, miksi huolta siis kantaa!

Varjot väistyy ja vajavuus, Jeesu voimansa antaa.

Kiitos Herran, hän auttaa tiellä, meidän kanssamme nyt ja aina on,

täällä suo Isän suosion, rauhan luonansa siellä.

Joka aamu on armo uus, huolet voimme siis heittää.

Rangaistuksenkaan ankaruus ei voi armoa peittää.

Herran hoidosta kiittäkäämme,

kun hän taivasta varten kasvattaa, murheen allakin armahtaa,

hänen turviinsa jäämme." (säk.1-2)

Merkkivuosi ohjaa pohtimaan myös, mitä omassa seurakunnassa nyt olisi uudistettava – eikä vain seurakunnassa. Merkkivuosi on mainio mahdollisuus lähteä yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa kyselemään, mitä on hyvä elämä tänään ja tulevaisuudessa.

Ähtärin seurakunnassa uskonpuhdistuksen merkkivuotta vietetään seurakuntaviikolla syyskuussa, jolloin tutustutaan luterilaisen messun teologiaan ja perinteisiin.  Ähtärin neljäs kirkko täyttää vuonna 2017 80-vuotta, jota juhlistetaan 12.11. kirkossa kuorojen esityksillä. Illan aikana liitymme myös reformaation juhlavuoden teemoihin ja Suomi 100-teemoihin!

Tästä pääset kirkon Reformaatio 2017 -sivuille.

Ähtärin kirkkoherra Kalle Peltokangas papin juhlapuvussa, kaftaanissa seurakuntakeskuksessa.
Kirkkoherra Kalle Peltokangas