Kastepukuja etsitään näyttelyyn

25.8.2017 15.05

Kastepuku_L.jpg

Kastepuku on kastetilaisuudessa käytetty lapsen juhla-asu. Se on ensisijaisesti kirkollinen vaate ja seurakuntaan liittymisen juhlapuku. Jo alkuseurakunnassa oli tapana vaihtaa kasteen yhteydessä vanhat vaatteet pois ja pukeutua valkoiseen pukuun joka symboloi Kristuksen puhtautta meissä.

Kastepukuja on monen näköisiä. Löytyy upeita pellavakankaita, siroja pitsiluomuksia, on virkattua, kudottuja ja nyplättyä. Usein pukuun liittyy myös paljon tunteita ja perinteitä. Vanhimmat puvut ovat kiertäneet suvussa vuosikymmenten ajan. Suvun yhteinen kastepuku symboloi myös suvun jäsenyyttä, kuulumista johonkin jatkumoon joka on alkanut jo kauan sitten. Joskus puku on aivan uusi perheen esikoiselle hankittu tai ommeltu puku, joka aloittaa uuden perinteen ja uuden jatkumon. Molemmat puvut ovat yhtä tärkeitä ja yhtä ainutlaatuisia.

Onko hallussasi sukusi aarre tai ehkä itse ompelemasi uudempi kastemekko? Löytyykö sinulta kastemalja, kummilahja tai vaikka kasteliina? Ähtärin seurakunta kokoaa näyttelyä kastepuvuista Pappilan saliin seurakuntaviikolle. Jos haluat saada kastepukusi tai muuta esineistöä näytteille, toimita se kirkkoherranvirastoon torstaihin 21.9 mennessä. Liitä mukaan pieni tarina kastepuvun historiasta: kuka tehnyt, montako sukupolvea kastettu jne. Tarvittaessa voit kysyä lisätietoja Soile Autiolta 040-723 6496, soile.autio@evl.fi