Jumalanpalveluselämä

Ähtärin seurakunnassa vietetään sunnuntaisin kello 10.00 ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Jumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus.

Seurakunta tarkoittaa alun perin sanan, rukouksen ja ehtoollisen ympärille kokoontunutta yhteisöä. Messu on kohtaamispaikka, jossa kaiken ikäiset seurakuntalaiset kokoontuvat yhdessä virkistymään ja ylistämään Jumalaa. Messussa ihminen, joka tunnustaa syntinsä, saa ne anteeksi Pyhän Hengen vaikutuksesta ja voi vastaanottaa Kristuksen sanassa ja ehtoollisen sakramentissa.

Messua vietetään yhdessä

Seurakunnan messu on viikon kohokohta. Messussa Jumala palvelee ihmistä sanallaan ja sakramentillaan. Messu on myös yhteentulemista, lähimmäisten kohtaamista iloissa ja suruissa. Messussa rukoillaan joka sunnuntai erilailla apua tarvitsevien puolesta ikään katsomatta. Messussa saa kuulua lasten äänet, elämän äänet. Lapsille on varattu oma paikka saarnastuolin edessä, sillä lapset ovat Jumalan silmäteriä, taivaan taimia ja uskon esikuvia.

Messun muoto vakiintui jo varhain. Se on aina luonteeltaan Jumalan kansan yhteistä juhlaa. Seurakuntalainen voi osallistua messuun erilaisten palvelutehtävien muodossa. Yhtä hyvin kirkkoon voi tulla hiljentymään ja olemaan Jumalan hoidettavana.

Jumalanpalvelus voidaan viettää muulloinkin kuin sunnuntaisin tai pyhäpäivinä, esimerkiksi erilaisten tapahtumien tai leirien yhteydessä. Jumalanpalvelus on aina julkinen, kaikille avoin tilaisuus. Tule sellaisena kuin olet!

Jumalanpalvelukset

Ähtärin seurakunnan jumalanpalvelusten puolivuosittaisesta kausisuunnittelusta vastaa kirkkoneuvoston nimeämä jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan vastuuryhmä.

Jumalanpalveluksissa on säännöllisesti seurakunnan pappien, kanttorin ja suntion lisäksi palvelemassa vapaaehtoisia seurakuntalaisia musiikkitehtävissä, tekstin lukemisessa, esirukouksessa, ehtoollisavustajina tai kolehdinkantajina.

Kirkkovuoden ajankohta määrittää jumalanpalvelusten sisällön. Evankeliumikirjassa on kullekin kirkkovuoden pyhäpäivälle oma aihe sekä siihen kuuluvat raamatuntekstit, rukoukset ja virsisuositukset. Kirkkovuoden aikana käydään vuosittain läpi Raamatun pelastushistorian ja kristillisen elämän keskeiset aiheet.

Palveluvuorot Jumalanpalveluksissa:

27.5. avoinna

Muutokset ovat mahdollisia.

Palvelutehtävät messussa

-Jumalanpalvelusryhmän johtaminen (messun valmistelutyöt)

-Esilaulajana toimiminen

-Messuystävä vanhukselle tai erityistä tukea tarvitsevalle

-Raamatun tekstien lukeminen

-Kolehdin kantaminen

-Esirukouksen laatiminen ja lukeminen

-Jumalanpalveluksen musiikin esittäminen laulamalla tai instrumenteilla

-Kirkkokahvien järjestäminen

-Ehtoollisavustajana toimiminen: ehtoollispöydän kattaminen ja ehtoollisen jakaminen

-Saarnan pitäminen(edellyttää maallikkosaarnaaja-kurssia tai kirkkoherran lupaa)

-Suntion avustaminen erityisesti suurissa juhlapyhissä (esim. kynttilöiden sytyttämistä, lumen luontia, ehtoollispikarien tiskausta)

-Pysäköinnin ohjaajia esim. konfirmaatiomessuissa

-Lasten johdantosanat messun alussa

Hartauselämä

Seurakunnassa järjestetään monenlaisia hartaustilaisuuksia. Palvelutaloissa pidetään hartaushetket säännöllisesti kahden viikon välein. Kesäiseksi perinteeksi ovat muodostuneet metsäkirkko sekä hartaushetken vietto laavulla. Hartaustilaisuuksia pidetään myös kodeissa ja kylätaloilla. Voit ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijöihin ja ehdottaa, missä seuraava hartaustilaisuus voitaisiin pitää.

Ähtärin kirkon alttaritaulu Jeesus pitää vuorisaarnaa ihmisille

Esirukouspyyntö

Kun haluat, että sinun tai läheisesi puolesta rukoillaan seurakunnan jumalanpalveluksessa, voit jättää esirukouspyynnön. Pyyntö välitetään liturgille.

Lue Ähtärin kirkossa pidettyjä saarnoja

Kalle Peltokankaan saarna Kaatuneiden muistopäivänä 21.5.2017

Kalle Peltokankaan saarna Pyhän Hengen odotus 28.5.2017

Kalle Peltokankaan saarna helluntaina 4.6.2017.

Simi Virtasen saarna Kadonnut ja jälleen löytynyt 2.7.2017.

Simi Virtasen saarna Apostolien päivänä 16.7.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Kirkastussununtaina 30.7.2017.

Simi Virtasen saarna Totuus ja harha 6.8.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa 13.8.2017.

Simi Virtasen saarna Etsikkoaikoja 20.8.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Lähimmäinen 10.9.2017.

Kalle Peltokankaan saarna kirkon 80-v. juhlamessussa 5.11.2017.

Kalle Peltokankaan puhe kolmen kuoron konsertissa 12.11.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Tuomiosunnuntaina 26.11.2017.

Kalle Peltokankaan saarna itsenäisyyspäivänä 6.12.2017.

Kalle Peltokankaan saarna toisena adventtisunnuntaina 2017.

Kalle Peltokankaan saarna jouluaattona 2017.

Kalle Peltokankaan saarna Tapaninpäivänä 2017.

Kalle Peltokankaan saarna 4.3.2018. (3.paastonajan sunnuntai)