Tervetuloa Ähtäriin!

Olet sydämellisesti tervetullut Ähtäriin ja Ähtärin seurakunnan jäseneksi! Muutitpa paikkakunnalle yksin, kaksin tai isommalla perheellä, seurakunta haluaa olla jakamassa uutta elämänvaihetta kanssasi, yhdessä. Seurakunnan jäsenenä saat tukea työntekijöiltä, luottamushenkilöiltä ja toisilta seurakuntalaisilta elämän ja uskon kysymyksiin.

Seurakunnan perustehtävä on kutsua ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen, tuoda elämään kestävä perusta ja rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Seurakuntamme työtä ohjaa pyhä Jumalan sana, Raamattu. Se on uskon, elämän ja opin korkein ohje. Raamatun keskeisin sisältö on sanoissa: "Ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen ansion tähden."

Näillä nettisivuilla on paljon tietoa seurakuntaelämästä Ähtärissä. Sivujemme kautta pääset myös koko kirkon sivuille. Huomaa ja seuraa myös seurakuntamme facebook-sivuja. Kirkolliset ilmoitukset ovat joka viikko paikallislehdissä Uutisnuotassa ja Viiskunnassa. Jos et pääse sunnuntaina kirkkoon, niin voit kuunnella jumalanpalveluksen Nettikirkko Ähtäristä-linkin kautta. Toivottavasti myös näemme pian ja voimme tutustua!

Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua,

Herra kirkastakoon kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen,

Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan,

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, aamen.

Mitä on luterilaisuus?

Luterilaisuus sai syntynsä pappi ja raamatuntutkijan ja -professorin Martti Lutherin alkuunpanemasta uskonpuhdistuksesta Roomalais-katolisessa kirkossa Saksassa 1520-luvulla. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut Raamatun ilmoitukseen kristillisestä uskosta, vanhan kirkon uskontunnustuksiin sekä TunnustuskirjoihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Luther ei halunnut itse perustaa uutta kirkkoa, vaan uudistaa ja palauttaa katolinen kirkko vanhan kirkon juurille Jumalan sanan perustalle. Tästä pääset lukemaan lisää luterilaisuudestaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Reformaatiosta 500 vuotta

Vuosi 2017 oli reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuosi. Tästä pääset kirkon Reformaatio 2017 Linkki avautuu uudessa välilehdessä-sivuille. Martti Luther julkaisi 31.10.1517 teesinsä katolisen kirkon herättämiseksi. Näin myös tapahtui ja Wittenbergistä tuli uskonpuhdistuksen keskus vuosikymmeniksi. Nopeasti uskonpuhdistus ja esimerkiksi Raamatun kääntäminen eri maiden kansankielille, levisi koko Eurooppaan.

Erottaviksi merkeiksi reformatorisen ja vanhan katolisen kirkon välille tuli kaksi selvää eroa: reformaatio salli pappien mennä naimisiin, ja ehtoollisen viinin jakamisen myös maallikoille. Reformaatio riisui alttareilta "paavillisen koreuden". Siihen kuului pyhimysten kunnioittaminen ja turvautuminen heidän esirukouksiinsa. (Lähde:Suomen Kirkkohistoria, 5. painos, Helsinki 2005)

matkailualueen kappelista alttarikuva

Verkkokirkkoon on koottu Yle:n lähettämiä TV-ja radiojumalanpalveluksia sekä aamu- ja iltahartauksia. Verkkokirkossa on myös yksittäisten seurakuntien virtuaalikirkkoja. Tästä pääset koko kirkon verkkokirkkoonLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ähtärin kirkosta lähetetään ääntä suoratoistona. Lähetys on päällä aina, kun kirkon mikrofonit ovat auki, lukuunottamatta toimituksia ja konsertteja. Omaisten pyynnöstä voidaan nettilähetys pitää päällä, jos omaisten tiedossa on joku, joka haluaisi kuunnella eikä pääse kirkkoon. Tästä sovitaan joko toimituskeskustelussa papin kanssa tai viimeistään toimituspäivänä kirkossa suntion kanssa.

Otamme mielellämme palautetta vastaan lähetyksen kuuluvuudesta.

Kirkkoherra:

Kirkkoherran tehtävänä on johtaa kirkkolain 4 luvun mukaista seurakunnan toimintaa. Kirkkoherra on vastuussa jumalanpalveluksen, pyhien sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta sekä yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta. Kirkkoherran tulee myös valvoa, että seurakunnan muuta toimintaa kuten kristillistä kasvatusta ja opetusta, diakoniaa sekä evankelioimis- ja lähetystyötä harjoitetaan kirkon tunnustuksen ja tehtävän mukaisesti. Kirkkoherra vastaa kirkkoherranviraston toiminnasta ja seurakunnan arkistosta.

Kirkkoherra on kappalaisen, diakonin, lastenohjaajien, nuorisotyönohjaajien, kanttorin ja kirkkoherranviraston sihteerin esimies. Talouspäällikön esimies kirkkoherra on kirkkoneuvoston puheenjohtajuuden kautta. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana kirkkoherra valvoo kirkkoneuvoston päätösten noudattamista ja laillisuutta seurakunnan hallinnossa ja taloudenhoidossa.

Kirkkojärjestyksen 6. luvussa on myös useita muita säädöksiä koskien kirkkoherran virkaa.  Kirkkoherralla on yleisvastuu seurakunnasta. Tässä mielessä hänellä on kaikista laajin virkavastuu seurakunnan viranhaltijoista. Seurakunnassa tulee olla aina kirkkoherra. Vuosi/sairasloman ajaksi tuomiokapituli määrää toisen papin sijaiseksi hoitamaan kirkkoherran virkaa. Vapaapäivinäkin kirkkoherralla on normaali virkavastuu.

Ähtärin seurakunnan pappien kesken on sovittu työnjaosta mm. Vastuualueina kirkkoherra: kasvatus, viestintä, hallinto ja seurakunnan johtaminen: Kirkkoherra osallistuu palvelutalohartauksiin pääsääntöisesti suurina juhlapyhinä ja toimintakeskuksen hartauksiin. Kirkkoherra käy onnittelemassa yli 95-vuotiaita seurakunnan jäseniä.

Kappalainen

Vastuualueina kappalaisella työaloista diakonia, lähetys, jumalanpalveluselämä, lisäksi kirkolliset toimitukset ja sielunhoito

Tehtävän pääasiallinen sisältö:

-Vastata seurakunnan nuorisotyöstä (15-19v nuoret)

-Vastata seurakunnan rippikoulutyöstä, myös keva-rippikoulu

-Vastata kouluyhteistyötä yhdessä toisen nuorisotyöntekijän kanssa

-Yv-keräyksen organisointi ja toteutus

Nuorisotyönohjaaja-lähetyssihteeri

Tehtävän pääasiallinen sisältö:

- Vastata seurakunnan varhaisnuorisotyöstä (7-14v lapset ja nuoret)

- Vastata seurakunnan lähetystyöstä

- Vastata kouluyhteistyötä yhdessä toisen nuorisotyöntekijän kanssa