Ähtärin kirkko ja kirkonmäki Hankolankankaalla

Kirkko avoinna tiekirkkona tässä linkki aukioloajoista.

Ähtärin ensimmäinen kirkko vuodelta 1657 purettiin seuraavalla vuosisadalla. Toinen kirkko oli vuodelta 1756, mutta se kävi ahtaaksi asukasluvun kasvaessa. Kirkon vanha sakasti on yhä käytössä. Kolmas kirkko rakennettiin 1847, mutta se paloi salaman sytyttämänä 1935. Seurakunnan nykyinen, neljäs kirkko rakennettiin 1937 arkkitehti Bertel Liljeqvistin suunnitelmien mukaan. Kirkon 80-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2017.

Ähtärin nykyinen kirkko on Pohjanmaan kirkkoarkkitehtuurissa harvinainen 1930-luvulla rakennettu moderni pitkäkirkko. Kirkko hallitsee maisemallisesti kirkonkylän vanhaa ydintä, jonka liike- ja kaupparakennukset ovat säilyneet 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen asussa.

Ähtärin kirkko sijaitsee muuta maastoa korkeammalla Hankolankankaalla, yli 200 metrin korkeudessa merenpinnasta. Nykyinen vuonna 1937 valmistunut arkkitehti Bertel Liljeqvistin suunnittelema kirkko on järjestyksessä neljäs samalla paikalla. Kirkossa on istuintilaa noin 650 hengelle. Vaaleaksi rapatun pitkäkirkon torni kohoaa 54 metrin korkeuteen. Kirkossa suoritettiin laaja peruskorjaus vuonna 1981. Vuonna 2017 tehtiin sisäremontti, jonka yhteydessä asennettiin invaluiska ja uusittiin äänentoistojärjestelmä.

Professori Vilho Sjöströmin vuonna 1906 maalaama alttaritaulu on peräisin edellisestä, palaneesta kirkosta ja se kuvaa Jeesuksen vuorisaarnaa malleinaan ähtäriläiset ihmiset Ähtärijärven maisemissa. Kirkon katto- ja seinämaalaukset on tehnyt taiteilija Antti SalmenlinnaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Eteisen eli asehuoneen katossa kuvataan seurakunnan neljää kirkkoa ja lisäksi eräitä kirkollisia symboleja. Kirkkosalissa kattoholvin alainen friisi kuvaa ihmissielun vaellusta vihan lapsesta ristin sovitusarmon osallisuuteen ja elävän Jumalan kasvojen eteen. Urkuparven kaiteessa on Mooseksen historiaa esittävä kuvasarja. Urkufasadin kaariaukoissa on kauniisti taotut rautaportit. Urkuparven kappelin puoleisessa seinässä on lasimaalaus, jonka yläosassa on kaksi enkeliä, kuten kuorin viereisessä hartaushuoneen seinämaalauksessakin.

Kirkon 35-äänikertaiset urut ovat Urkurakentamo Hans Heinrichin Linkki avautuu uudessa välilehdessärakentamat. Urkujen disposition on laatinut diplomiurkuri Aimo Känkänen.

Kirkkoaukiota reunustavat pitäjänmakasiini, kirkkoveneille rakennettu venekatos sekä hautausmaalla oleva arkkitehti Touko Saaren piirtämä siunauskappeli vuodelta 1963. Kirkkomaalle vapaussodan muistomerkin on suunnitellut Viktor Jansson ja talvi- ja jatkosodan muistomerkin Ilmari Virkkala.

Ähtärin kirkko siirtyi maalämpöön maaliskuun puolessa välissä 2022. Maalämpö tuotetaan viidestä n. 285 metriä syvästä lämpökaivosta. Samassa yhteydessä rakennettiin kirkkoon kokonaan uusi ilmastointikone. Lämpö siirretään maalämmöstä ilmastointikoneelle, joka lämmittää kirkon puhallusilmalla. Ilmastointikoneen muutoksen yhteydessä kirkon sisäilman laatu parani huomattavasti, kun kaikki kirkkoon tuleva ilma suodatetaan. Ilmastointikone on kaksoissuodatuksella; ulkoilma suodatetaan ennen ilmastointikonetta ja vielä kirkosta palaava uudestaan kirkkoon kiertävä ilma myös suodatetaan.

Kirkon ja muiden tilojen varaamisesta ja vuokraamisesta voit kysyä palvelutoimistosta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ahtarin.seurakunta@evl.fi