Kirkollisten avustusten hakeminen

Kirkkolain 15 luvun  1 §:n mukaan seurakunnan varoja ja tuloja saadaan käyttää ainoastaan seurakunnan tehtävien toteuttamiseen. Avustusta ei voida myöntää ilman kirjallista hakemusta, jossa on mukana täydelliset liitteet ja jossa on ilmoitettu haettava summa. Kirkkoneuvosto päättää avustusten jakamisesta toukokuussa viranhaltijan esityksestä kokoukseen toimitetun hakuasiakirjoista tehdyn yhteenvedon mukaisesti. Myönnetyt avustukset maksetaan kesäkuun aikana.

Avustusten hakeminen:

Hakukelpoisia ovat ähtäriläiset sekä ylikunnalliset yhdistykset ja yhteisöt.
Hakemukseen tulee liittää edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus sekä selvitys siitä, mihin tilinpäätökseen mahdollisesti sisältyvä avustus on käytetty.
Hakemuksessa on kerrottava, mihin avustusta haetaan (tietty kohde tai yleisavustus) ja miten avustuksen hakijan tekemä työ tukee Ähtärin seurakunnan toimintaa.

Hakemus lähetetään sähköisesti ahtarin.seurakunta@evl.fi tai postitse
Ähtärin seurakunta
Kirkkoneuvosto

Keskuskuja 3
63700 Ähtäri

Toimistosihteeri
Keskuskuja 3
63700 Ähtäri

Tehtävän pääasiallinen sisältö:

1. Jäsenrekisterin (Kirjuri) ylläpitoon kuuluvat tehtävät ja kirkollisten toimitusten järjestelyt (ajan- ja tilanvaraukset, työntekijöiden varaaminen Katriina-työkalenterin osoittamien työvuorojen mukaisesti.)

2. Hauta-asiat (hauta- ja vainajarekisterin ylläpito)

3. Ostoreskontran hoito ja tarvittaessa muita taloustoimiston töitä.

4. Kirkollisten ilmoitusten kokoaminen ja vieminen lehtiin.

5. Virkatodistus ja Sukuselvityspyyntöihin vastaaminen sovitun aikataulun mukaisesti sekä laskutus KIPAN kautta.

6. Muut kirkkoherranviraston sihteerin ja arkistohoitajan tehtävät.

7. Myyntilaskujen, hautaustoimen laskujen tekeminen ja matkalaskujen tarkastaminen.

8. Kirpputori ja kolehti ym. rahojen vastaanottaminen, tarvittaessa laskeminen, pussitus ja vienti pankkiin.

9. Hautainhoitotarjousten teko, viitesiirtojen haku, hoitoraporttien tekeminen, tarrojen tulostus ja hautausmaan tiedottaminen hoidoista.

10. Loppuvuoden poistoajot ja vuodenvaihteen toimenpiteiden tekeminen Statuksessa.

11. Toimistotarvikkeiden, kirjekuorien, postimerkkien ym. hankinta ja pienvaraston ylläpito.

Kirkkoherra:

Kirkkoherran tehtävänä on johtaa kirkkolain 4 luvun mukaista seurakunnan toimintaa. Kirkkoherra on vastuussa jumalanpalveluksen, pyhien sakramenttien, kirkollisten toimitusten ja sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta sekä yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta. Kirkkoherran tulee myös valvoa, että seurakunnan muuta toimintaa kuten kristillistä kasvatusta ja opetusta, diakoniaa sekä evankelioimis- ja lähetystyötä harjoitetaan kirkon tunnustuksen ja tehtävän mukaisesti. Kirkkoherra vastaa kirkkoherranviraston toiminnasta ja seurakunnan arkistosta.

Kirkkoherra on kappalaisen, diakonin, lastenohjaajien, nuorisotyönohjaajien, kanttorin ja kirkkoherranviraston sihteerin esimies. Talouspäällikön esimies kirkkoherra on kirkkoneuvoston puheenjohtajuuden kautta. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana kirkkoherra valvoo kirkkoneuvoston päätösten noudattamista ja laillisuutta seurakunnan hallinnossa ja taloudenhoidossa.

Kirkkojärjestyksen 6. luvussa on myös useita muita säädöksiä koskien kirkkoherran virkaa.  Kirkkoherralla on yleisvastuu seurakunnasta. Tässä mielessä hänellä on kaikista laajin virkavastuu seurakunnan viranhaltijoista. Seurakunnassa tulee olla aina kirkkoherra. Vuosi/sairasloman ajaksi tuomiokapituli määrää toisen papin sijaiseksi hoitamaan kirkkoherran virkaa. Vapaapäivinäkin kirkkoherralla on normaali virkavastuu.

Ähtärin seurakunnan pappien kesken on sovittu työnjaosta mm. Vastuualueina kirkkoherra: kasvatus, viestintä, hallinto ja seurakunnan johtaminen: Kirkkoherra osallistuu palvelutalohartauksiin pääsääntöisesti suurina juhlapyhinä ja toimintakeskuksen hartauksiin. Kirkkoherra käy onnittelemassa yli 95-vuotiaita seurakunnan jäseniä.