kirkko

Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Jumalanpalveluselämä

Ähtärin seurakunnassa vietetään sunnuntaisin kello 10.00 ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua. Jumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus.

Seurakunta tarkoittaa alun perin sanan, rukouksen ja ehtoollisen ympärille kokoontunutta yhteisöä. Messu on kohtaamispaikka, jossa kaiken ikäiset seurakuntalaiset kokoontuvat yhdessä virkistymään ja ylistämään Jumalaa. Messussa ihminen, joka tunnustaa syntinsä, saa ne anteeksi Pyhän Hengen vaikutuksesta ja voi vastaanottaa Kristuksen sanassa ja ehtoollisen sakramentissa.

Messua vietetään yhdessä

Seurakunnan messu on viikon kohokohta. Messussa Jumala palvelee ihmistä sanallaan ja sakramentillaan. Messu on myös yhteentulemista, lähimmäisten kohtaamista iloissa ja suruissa. Messussa rukoillaan joka sunnuntai erilailla apua tarvitsevien puolesta ikään katsomatta. Messussa saa kuulua lasten äänet, elämän äänet. Lapsille on varattu oma paikka saarnastuolin edessä, sillä lapset ovat Jumalan silmäteriä, taivaan taimia ja uskon esikuvia.

Messun muoto vakiintui jo varhain. Se on aina luonteeltaan Jumalan kansan yhteistä juhlaa. Seurakuntalainen voi osallistua messuun erilaisten palvelutehtävien muodossa. Yhtä hyvin kirkkoon voi tulla hiljentymään ja olemaan Jumalan hoidettavana.

Jumalanpalvelus voidaan viettää muulloinkin kuin sunnuntaisin tai pyhäpäivinä, esimerkiksi erilaisten tapahtumien tai leirien yhteydessä. Jumalanpalvelus on aina julkinen, kaikille avoin tilaisuus. Tule sellaisena kuin olet!

Jumalanpalvelukset

Ähtärin seurakunnan jumalanpalvelusten puolivuosittaisesta kausisuunnittelusta vastaa kirkkoneuvoston nimeämä jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan vastuuryhmä.

Jumalanpalveluksissa on säännöllisesti seurakunnan pappien, kanttorin ja suntion lisäksi palvelemassa vapaaehtoisia seurakuntalaisia musiikkitehtävissä, tekstin lukemisessa, esirukouksessa, ehtoollisavustajina tai kolehdinkantajina.

Kirkkovuoden ajankohta määrittää jumalanpalvelusten sisällön. Evankeliumikirjassa on kullekin kirkkovuoden pyhäpäivälle oma aihe sekä siihen kuuluvat raamatuntekstit, rukoukset ja virsisuositukset. Kirkkovuoden aikana käydään vuosittain läpi Raamatun pelastushistorian ja kristillisen elämän keskeiset aiheet.

Hartauselämä

Seurakunnassa järjestetään monenlaisia hartaustilaisuuksia. Palvelutaloissa pidetään hartaushetket säännöllisesti kahden viikon välein. Kesäiseksi perinteeksi ovat muodostuneet metsäkirkko sekä hartaushetken vietto laavulla. Hartaustilaisuuksia pidetään myös kodeissa ja kylätaloilla sekä vuodesta 2018 lähtien matkailualueen kappelilla. Vaihtelevasti hartauksia on pidetty myös hautausmaan kappelilla kesäaikana. Voit ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijöihin ja ehdottaa, missä seuraava hartaustilaisuus voitaisiin pitää.

Lue Ähtärin kirkossa pidettyjä saarnoja

Kalle Peltokankaan saarna Kaatuneiden muistopäivänä 21.5.2017

Kalle Peltokankaan saarna Pyhän Hengen odotus 28.5.2017

Kalle Peltokankaan saarna helluntaina 4.6.2017.

Simi Virtasen saarna Kadonnut ja jälleen löytynyt 2.7.2017.

Simi Virtasen saarna Apostolien päivänä 16.7.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Kirkastussununtaina 30.7.2017.

Simi Virtasen saarna Totuus ja harha 6.8.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa 13.8.2017.

Simi Virtasen saarna Etsikkoaikoja 20.8.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Lähimmäinen 10.9.2017.

Kalle Peltokankaan saarna kirkon 80-v. juhlamessussa 5.11.2017.

Kalle Peltokankaan puhe kolmen kuoron konsertissa 12.11.2017.

Kalle Peltokankaan saarna Tuomiosunnuntaina 26.11.2017.

Kalle Peltokankaan saarna itsenäisyyspäivänä 6.12.2017.

Kalle Peltokankaan saarna toisena adventtisunnuntaina 2017.

Kalle Peltokankaan saarna jouluaattona 2017.

Kalle Peltokankaan saarna Tapaninpäivänä 2017.

Kalle Peltokankaan saarna 4.3.2018. (3.paastonajan sunnuntai)

Kalle Peltokangas, saarna 11.3.2018 (4. Paastonajan sunnuntai, Jeesus elämän leipä)

Kalle Peltokangas, saarna Palmusunnuntaina 2018

Kalle Peltokangas, hiljaisen viikon maanantain saarna 2018

Kalle Peltokangas, Helatorstain saarna 2018

Kalle Peltokangas, Helluntain saarna 2018

Lassi Pappinen, Apostolien päivä 1.7.2018

Lassi Pappinen, Kirkastussunnuntai 15.7.2018

Lassi Pappinen, Etsikkoaikoja 5.8.2018, (11. sunnuntai helluntaista)

Kalle Peltokangas, 29.7.2018 (10. sunnuntai helluntaista: uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa)

Kalle Peltokangas, 19.8.2018 (13.sunnuntai helluntaista, Jeesus, Parantajamme)

Kalle Peltokangas, 16.9.2018 (17. sunnuntai helluntaista, Jeesus antaa elämän)

Alttaritaulu

Esirukouspyyntö

Kun haluat, että sinun tai läheisesi puolesta rukoillaan seurakunnan jumalanpalveluksessa, voit jättää esirukouspyynnön. Pyyntö välitetään liturgille.