Kastetilaisuus

Kastetilaisuus noudattaa kastekaavaa, joka on esimerkiksi virsikirjan lopussa ja kirkollisten toimitusten kirjassa. Kummeilla, isovanhemmilla ja muilla läsnä olevilla on mahdollisuus osallistua toimitukseen esimerkiksi musiikilla, tekstin luvulla ja rukouksiin osallistumalla. Tilaisuus voidaan pitää esim.  kotona, seurakuntakeskuksessa tai kirkossa. Tästä pääset tutustumaan tiloihin ja tilanvuokriin.

Kastejuhlaa suunnittelevat voivat ottaa yhteyttä joko kirkkoherranviraston kautta tai suoraan toivomaansa pappiin ja sopia ajan ennakkokeskustelulle ja juhlalle.  Keskustelussa papin kanssa sovitaan tilaisuuden yksityiskohdista ja täytetään tarvittavat asiakirjat.  Kasteen jälkeen kastettu ja hänen läheisensä liitetään kirkossa yhteisen esirukouksen piiriin ja kastetun nimi julkistetaan paikallisessa lehdessä kirkollisten ilmoitusten yhteydessä sekä seurakunnan kotisivuilla.

Kastejuhlassa tarvitaan:

Kastepuku (jota voi lainata myös seurakunnalta)

valkea liina kastepöydälle,

kastemalja,

Raamattu,

kynttilä,

valkoinen liina lapsen päälaen kuivaamista varten ja

kukkia koristeeksi.

Kaste on kristittynä olemisen perusta. Kaste on hyvän omantunnon liitto Jumalan ja ihmisen välillä. Kasteen kautta ihminen liittyy seurakunnan jäseneksi ja tulee osalliseksi Jumalan seurakunnan opetusyhteydestä. Kaste vahvistaa uskon, jonka lapsi on saanut armosta Jumalalta lahjaksi Kristuksen sovitus- ja lunastustyön tähden.(Mk. 13:13-16; 1.Piet. 3:20-21; Gal. 3:26-28;  Room. 6:3-4; Tit. 3:4-5)

Kastetilaisuus on juhla, jossa iloitaan elämästä ja kiitetään kristityn kutsumuksesta.
Jeesuksen antama kastekäsky (Matt. 28:18-20) velvoittaa huolehtimaan siitä, että kastettu saa myös opetusta. Kristillisestä opetuksesta vastaavat kastetun lapsen vanhemmat, kummit ja seurakunta yhdessä.

Mikäli kastettava on aikuinen, tapahtuu kasteopetus ennen kastetta.

Kummit

Kummi on lapsen elämässä tärkeä ihminen, turvallinen aikuinen ja ystävä. Kummeja ei voi vaihtaa eikä kummeilta ottaa pois tehtäväänsä kastetoimituksen jälkeen. Kummien lisääminen on mahdollista erityisistä syistä. Pääsääntöisesti kastettavalla tulee olla ainakin kaksi kummia, jotka ovat joko luterilaisen kirkon tai niin sanotun Porvoon yhteisön jäsenkirkon kastettuja ja konfirmoituja jäseniä. Kirkkoon kuulumaton ei voi toimia kummina.

Kastepuu

Seurakuntakeskukseen on ripustettu Kastepuu. Tähän puuhun laitetaan jokaiselle kastetulle oma enkeli, jossa on lapsen etunimet ja kastepäivä. Lapsen tiedot ovat esillä tuossa puussa aina kastevuoden loppuun. Jokainen lapsi saa oman kaste-enkelinsä itselleen seuraavana vuonna pidettävässä kasteen sunnuntain messussa(tammikuussa).

kaste-enkeli koruja kaksi kappaletta
Kaste-enkeli